Hitta de hantverkare du behöver

Som husägare kan det vara svårt att hitta rätt hantverkare. Att få tag på en rörmokare kan till exempel vara allt annat än lätt – framför allt om du behöver hjälp akut.

Så hittar du rätt

För att du lättare ska hitta de hantverkare du behöver kan en idé vara att kolla runt vad som finns redan innan du får några problem. Då behöver du inte bedöma vem som är seriös i stunden, när du har behov av att hitta någon, utan du kan kolla upp olika firmor i lugn och ro. En rörmokare är alltid bra att ha numret till, eftersom det kan uppstå problem med rören. Framför allt är det så om du bor i ett äldre hus. Även Villatakspecialisten som kan hjälpa dig med taket, en skicklig snickare och någon som kan utföra dränering är bra att ha koll på, eftersom du kan behöva dem förr eller senare. Det kanske låter överdrivet med Villatakspecialisten, men problem med taket kan leda till större skador än du kanske tror. Fukt som tar sig in i huset via ett skadat tak kan snabbt ge dig stora problem.

Varför är det svårt att hitta hantverkare?

Det finns flera olika skäl till att det är svårt att hitta bra hantverkare. Det har länge varit svårt att rekrytera ungdomar och det har uppstått en brist när äldre gått i pension. Fler skulle behöva utbilda sig inom de här yrkena, men det verkar svårt att locka människor till att vilja göra det. En annan anledning är att pandemin haft en dubbel effekt. Dels har många husägare som fått ökad tid hemma velat få arbeten gjorda på sina hus och dels har hantverkare fått problem när större jobb blivit inställda. Det har lett både till att många blivit av med jobbet och att de som har kvar sina jobb har för mycket att göra. Därför kan du som är privatkund behöva vänta länge på en rörmokare, snickare, på Villatakspecialisten eller någon annan hantverkare.

Var ute i god tid

På grund av detta är det alltid bra att vara ute i god tid, så behöver du inte oroa dig för att Villatakspecialisten eller rörmokaren inte ska hinna med dig. Akuta problem går ju inte att styra över, men mycket av det jobb du vill få utfört på villan är inte akut. Det bästa är om du kan kontakta hantverkare redan när du bestämmer dig för att du vill få ett visst jobb gjort. Även om det ligger en bit in i framtiden kan det öka dina chanser att hitta en bra firma som kan utföra arbetet. De närmaste månaderna är förmodligen många fullbokade, men ett halvår eller år fram i tiden kan det finnas möjlighet för dig att välja mer fritt bland olika aktörer. Du kan på det sättet också hjälpa din lokala rörmokare eller snickare eftersom det blir tryggare för dem att veta att de har arbeten inplanerade och kan få en bättre uppfattning om vilken arbetskraft de behöver ha tillgänglig under vilka perioder och så vidare.

POST REPLY