Renovering på egen hand, går det?

Svenskarnas intresse för hus och hem har vuxit stort på senare tid – inte minst under pandemin då restriktioner bidrog till allt mer tid inom hemmets väggar. Allt fler väljer att renovera och förnya bostaden på ett eller annat sätt.

I takt med att intresset för renovering ökar är det också fler som vill göra det mesta av jobbet på egen hand. Fråga är bara – till vilken grad går det att renovera helt på egen hand?

Tapetsering och måleri

Nog går det att renovera det mesta på egen hand om du är något sålunda praktiskt lagd och inte född med tummen mitt i handen. Vissa moment är inte att rekommendera amatörbyggaren att ge sig på så som el eller vvs där det krävs behöriga elektriker och rörmokare. Däremot kan du absolut se till att sätta upp familjetapeter helt på egen hand utan att involvera en hantverkare. Tänk dock på att det krävs noggrannhet och precision för att dina dina familjetapeter ska sitta perfekt mot väggen.

Du kanske väljer att inte ha familjetapeter i alla hemmets väggar och då kan du med lite förkunskap även klara av måleribiten. Sett till den praktiska delen är det dock alltid en fördel att välja familjetapeter till hela hemmet istället för att kombinera. Det är nämligen i längden fördelaktigt att handla familjetapeter till renoveringen direkt på nätet där du kan göra riktiga fynd året om. Med det sagt är inte alltid familjetapeter en självklar inredningsdetalj i alla hem och hushåll!

Byggnation utomhus

Ett stående tips är att anlita hantverkare för alla byggmoment inomhus – åtminstone om du själv inte har någon erfarenhet av att renovera sedan tidigare. Är tanken däremot att renovera även utomhus så som att bygga altan kan du absolut ge det ett försök på egen hand. Här finns det många praktiska guider att ta del av på nätet och att lägga trall är inte så komplicerat som det kan verka.

Ska du anlägga carport kan du behöva expertis för att få underlaget lagt så som asfaltering, men med en skicklig snickare till din hjälp kan du klara av projektet som assisterande hantverkare. Kom bara ihåg att ansöka om bygglov om det krävs i ditt specifika fall!

POST REPLY