Anlita en rörmokare – så väljer du rätt!

Det finns många tillfällen då du kan vara i behov av att anlita en rörmokare. Det kan t.ex. handla om en läcka du har i ditt hem eller att du behöver hjälp med VVS-rör efter en renovering. Sverige har mängder med seriösa och professionella rörmokare som står redo att hjälp dig när det behövs, men tyvärr är detta även en bransch där många oseriösa hantverkare förekommer. Det gäller att du som anlitar rörmokaren har koll på vad som ska gälla och inte. Att det finns ett tydligt avtal och att en fakturamall har använts är två saker som är viktiga att tänka på. I listan nedan har vi skapat ett flertal punkter som du bör ha koll på innan du anlitar.

1. Välj ut ett flertal rörmokare som du är intresserad av. Kontrollera därefter att dina kandidater har certifikat och att de har en komplett utbildning. Be om referenser från tidigare kunder och be även om att få se bilder från liknande arbeten. Vill du vara på den säkra sidan kan du använda dig

av VVS installatörer, vilket är en organisation där rörmokare behöver ansluta sig för att styrka den position som rörmokaren har, t.ex. certifikat och utbildning.

2. Kontrollera så att rörmokaren betalar F-skatt och inte bara A-skatt. Betalar rörmokaren endast A-skatt är det du som anlitar rörmokaren som får betala för F-skatten.

3. Kontakta alltid en rörmokare i så god tid som möjligt. Är du ute i sista stund är det osannolikt att du kommer att få den tid och datum som du önskar. I Sverige råder det idag brist på rörmokare, så det är alltid rekommenderat att ligga i framkant.

4. Kontakta dina kandidater och be om att få offerter. På offerterna ska alla priser och moment ingå, så att du kan få en rättvis bild av vad arbetet kommer att kosta dig. Eventuella tilläggstjänster eller kostnader ska anges.

5. Kom ihåg att hantverkare oftast tar pris per timme och inte arbetsmoment. Det betyder att du inte kan få ett exakt pris på din offert. Ett timpris ska du dock kunna få som vägledning. Det finns en hel del rimliga och orimliga priser på marknaden. Ju fler offerter du tar in, desto bättre uppfattning kommer du att skaffa dig.

6. SKRIV AVTAL! Det finns ingen punkt som är lika viktig som denna sistnämnda. Du ska aldrig anlita en rörmokare om du inte har skrivit ett avtal på vad som gäller. Muntliga avtal gäller, men kan vara svåra att använda sig av och bevisa om ni skulle hamna i en tvist mellan varandra. Pris och tidsram ska inkluderas i avtalet och båda parter ska signera. Naturligtvis ska båda även ha ett original av avtalet.

POST REPLY