Koll på kostander vid byte av tak och rör

När det är dags att byta tak eller rör i ett hus finns det en hel del man bör tänka på för att få en så smärtfri process som möjligt. Ska man byta blandare, lägga nya takpannor eller dra upp hela rörsystemet, kan det bli en dyr historia om oturen håller sig framme. Här kommer några bra tips och saker värda att hålla i tankarna.

Begära in offerter

När man anlitar olika hantverkare bör man ta in offerter, det vill säga olika kostnadsförlag från olika firmor. Det kan skilja en hel del i priser, och genom att jämföra får man en översikt över vart det bästa priset går att få. Det är viktigt att man kollar igenom vad som ingår i de olika kostnadsförslagen. Den som är billigast kanske inte längre är det om man ser till helheten. När man byter tak kan det vara kostsamt att frakta bort det gamla taket, och det bör då ingå i totalkostnaden. För den som tänker byta tak i stockholm kan det vara viktigt att allt som hör till takbytet sköts av en och samma firma, så att inga överraskningar kommer fram.

Kolla upp företaget

Ska man anlita en rörmockare är det förstås viktigt att denna har de certifikat som krävs för att arbeta med exempelvis våtrum. Även försäkringsbevis är bra att efterfråga. Referenser från tidigare kunder är ett annat sätt att försäkra sig om att hantverkaren är seriös och fullföljer sitt uppdrag. Man vill naturligtvis se upp så att det inte är frågan om svartjobb, vilket förutom att det är olagligt, omöjliggör rotavdrag och ställer till bekymmer om det blir problem efteråt.

Översikt av kostnaderna

I en offert ingår som sagt en hel del, och det skiljer ofta mellan vad olika firmor erbjuder vid en sådan. Man får även kolla så att resor, städning och material finns inräknat. Här finns det även anledning att fråga om moms ingår, och om det är ungefärliga kostnader eller exakt vad man kan förvänta sig. Ju noggrannare man kan vara desto bättre, och hellre fråga en gång för mycket än att känna sig lurad efteråt. Vill man undvika att priser skenar iväg, ska man ange maxtak för olika kostnader. Allt som man kommer överens om måste skrivas ned ordentligt med underskrift. När det kommer till förskottsbetalningar bör man undvika det. Den som betalat stora delar av pengarna i förväg kan riskera att hantverkaren inte dyker upp, eller inte åtgärdar problem som kan uppstå. Sker betalningen i efterhand, kan man den vägen sätta lite press.

POST REPLY