Motverka skador som VVS-montör

Vissa yrkesgrupper kräver lite mer av kroppen än andra och till dem räknas bland annat VVS-montörer. En VV-montör är kort sagt en rörmokare vars arbetsuppgifter kan vara varierande. En del av jobbet handlar om att bygga ihop rörsystem i privathem och i offentliga byggnader, och en stor del handlar om underhåll. VVS-montörer behöver ofta nå högt upp eller sänka sig långt ner för att komma åt alla rör, vilket sällan är ergonomiskt för kroppen. Om du är VVS-montör och känner slitningar i kroppen kan det vara värt att ta ett snabblån för att kunna vila kroppen lite under en ledighet.

Vila och träning

Det finns dessvärre inga genvägar för att ha en kropp som fungerar utan vidare, särskilt inte om man redan har dragit på sig lite problem. VVS-montörer arbetar ofta sittandes på knä för att komma åt vattenlås och rör under till exempel diskhoar i privathem. Då är det lätt att få värk i knäna och smärta i rygg och axlar. För att få bukt med dessa problem gäller det att ta fram en kombination av vila och träning som fungerar för dig. Starkare muskler gör att kroppen blir mer motståndskraftig och håller längre, både på kort och lång sikt. Det brukar även hjälpa att inte sitta stilla för länge eftersom det kan göra att musklerna krampar och ställer till det ytterligare. Det finns såpass många vanliga skador för VVS-montörer att flera företag erbjuder friskvårdstimmar till sina anställda, för att ge dem chansen till att träna på arbetstid eller mot ersättning. Detta är ett smart sätt att se till att de anställda håller sig i bra form, vilket bådar för ett bättre arbete.

Stretcha en stel kropp

Om man varken får möjlighet att träna eller vila såpass mycket att de eventuella skadorna återhämtar sig så kan det ändå gå att få in lite stretching i schemat. På gymmen brukar det oftast finnas stora anatomiska kartor om exakt hur man ska stretcha för att komma åt rätt muskelgrupper, men även om dessa råd är bra kan det faktiskt räcka med att sträcka på sig lite mer än vanligt. Att monotona rörelser inte är bra för kroppen är ingen nyhet, men ibland är man ändå tvungen att utföra en monoton handling. Då är det smart att lägga in lite småpauser där man helt enkelt tar ett steg tillbaka från arbetsuppgiften i fråga och sträcker ut kroppens alla delar. Om du lider av stel kropp ökar du risken för att råka ut för skador eftersom stela kroppar inte har samma motståndskraft som uppmjukade och varma kroppar. Det bästa för att motverka vanliga skador som VVS-montörer dessvärre råkar ut för är naturligtvis att kombinera både vila, träning och stretching, men även en av dessa saker gör skillnad.

POST REPLY