Jag jobbar som rörmokare

Har du alltid funderat på hur det skulle vara att jobba som rörmokare? Här kommer svaret, jag som skriver denna text har nämligen jobbat många år i branschen och tänkte här berätta vad ett sådant här jobb innebär och hur en vanlig dag kan se ut.

En rörmokare

Precis som namnet talar om jobbar en rörmokare till stor del med rör. Det handlar då om rör som leder vatten eller avloppsvatten i de allra flesta fall. En del personer behöver ta lån för att få sina rör kontrollerade eller renoverade. Vissa tar lån via Sambla.se, vilken vad jag har hört från kunderna är en bra långivare. Arbetet med rören kan handla om allt från att ordna med stopp i rören till att bygga nya badrum eller installera värmeanläggningar. Vi rörmokare måste ha kunskaper inom alla dessa områden för att klara av vårt jobb. Som rörmokare måste man tycka om att jobba med händerna och anstränga sig fysiskt. Ibland kan jobbet innebära icke ergonomiska arbetssställningar, arbete med händerna ovanför huvudet eller arbete i trånga utrymmen. Har man klaustrofobi är rörmokarjobbet inget att satsa på.

En bransch att satsa på

Det sägs att många arbeten kommer försvinna i och med att AI utvecklas. Detta tror jag dock är en omöjlighet vad gäller vår bransch som rörmokare. I vår bransch måste verkliga människor göra jobben då det krävs erfarenhet och ett ”riktigt” öga för att se vad som är fel eller vad som kan bli bra vid en nyinstallation. En robot skulle aldrig kunna göra vårt jobb men en robot skulle säkerligen kunna förenkla det hela. Vad gäller verktyg och sätt att arbeta på går utvecklingen framåt och om några år kommer nog arbetet vara mindre fysiskt krävande än vad det varit under min yrkeslivstid.

Att bli rörmokare

Efter många år i branschen tycker jag fortfarande att mitt jobb är kul och givande. Jag träffar massor av människor och ingen dag är den andra lik. Det händer alltid något nytt och man ställs inför nya utmaningar varje dag. Man kan lätt säga att jobbet är varierande och både fysiskt och psykiskt krävande. Detta är ett jobb för den som gillar att ta i och samtidigt aktivera de små grå där uppe. Att utbilda sig till rörmokare är också, enligt mig, ett smart drag. Som rörmokare har man alltid jobb, man kan välja att vara anställd och ta del av alla fördelar som det innebär men man kan också gå sin egen väg och göra stora pengar på att vara egenföretagare. Kunderna ropar alltid efter en och det är inget som kommer förändras så vida inte vatten kan färdas genom utrymmen på annat sätt än i rör. En sådan utveckling har jag dock inte hört talats om.

POST REPLY