Rör och vatten – vad får du göra själv?

När badrummet ska renoveras eller när du ska dra nya ledningar måste du i regel anlita en rörmokare som har behörighet för jobben. Att ge dig i kast med rör och vattenledningar själv är ingen enkel match och går något snett så betalar försäkringsbolagen normalt inte ut några pengar i ersättning. Men det finns små saker du faktiskt får göra själv.

Riva golven innan du lägger in nytt med golvvärme

Lägga golv får du göra själv, det innefattar normalt ingen rörmokare. Men om golvet ska ha golvvärme så måste en rörmokare anlitas, åtminstone om det inte rör fjärrvärme. Vad du kan göra själv innan golvvärmen ska på plats, är att riva ut dina befintliga golv innan du låter någon från www.k3golv.se komma och slutföra arbetet.

Små enkla arbeten för gör-det-självare

Visst finns det saker inom VVS du själv kan utföra och på så sätt spara pengar. Du får till exempel byta blandare och installera en ny toalett om du tycker att du har den kunskapen. Du kan även byta ut kulventiler, packningar och mindre tätningar utan att behöva oroa dig för negativa påföljder om något går snett. Värt att veta är dock att du bör veta hur man gör, en läckande vattenkran kan vara nog så irriterande ändå även om det inte är farligt.

Om du har ett äldre duschhuvud och duschslang som läcker kan du utan tvekan byta dem med. Vill du ge dig på lite tuffare moment som att byta tvätt- eller diskmaskin är detta helt okej så länge du vet hur det fungerar. Inkopplingarna är inte speciellt svåra att förstå sig på men det gäller ändå att du är någorlunda påläst.

Hur ser det då ut med enklare avloppsinstallationer och vattenanslutningar under till exempel diskbänk och tvättställ? Jo, även här om du har förmågan har du rätt att ge dig på arbetsuppgifterna själv.

Det du absolut inte ska göra är att ge dig på hela husets avlopp, göra stambyten, dra helt nya vattenledningar eller ännu värre – börja tricksa och mixa med bostadens gasledningar.

Om man jämför vilka elarbeten som en vanlig lekman får göra själv och vilka vatteninstallationer han eller hon får göra, är det vanligtvis striktare krav när det kommer till alla typer av eljobb. Det anses som snäppet mer riskfyllt än just VVS. Oavsett vad ska du naturligtvis alltid ta det säkra före det osäkra.

POST REPLY