Rörmokare eller VVS-montör

Rörmokare, eller VVS-montör som det egentligen heter arbetar med flera olika saker. VVS står för Värme, ventilation och sanitet och är således brett. Det kan vara ett rent serviceyrke där en rörmokare fixar rör som har gått sönder eller korkat igen men det kan också vara ett arbete där rörmokaren är med och planerar för att hus och byggnader ska byggas på et korrekt sätt så att allt vatten och avlopp kan rinna genom huset.

När du behöver hjälp med ett rör så bör du ringa en certifierad rörmokare om du inte har full koll på läget själv. De har rätt kunskap, erfarenhet och redskap för att kunna fixa alla problem. Skulle du försöka själv och råka ha sönder ett rör så kan det bli enorma skador på huset eller byggnaden. Då är det bättre att rådfråga någon. Vid nya byggen är det alltid en rörmokare på plats för att se till att rören dras på ett ordentligt sätt.

VVS-montörer blir utbildade genom VVS-programmet på gymnasiet. Det är i alla fall den vanligaste vägen att gå. Det går att utbilda sig på högskolor också men det absolut vanligaste är att gå gymnasiet. Där blandas teori med praktik och den framtida rörmokaren får först sitta i skolbänken och studera för att senare komma ut på praktik och lära sig av äldre och mer erfarna kollegor. Efter att gymnasiet är avklarat så kommer studenten att få göra en så kallad lärlingsperioden som går ut på att hen går bredvid en certifierad rörmokare och lär sig grunderna i arbetet. Det är ett jobb som är betalt men inte med full betalning och det är begränsat i vad en lärling får göra för arbeten. Efter lärlingsperioden så kan rörmokaren ta jobb på vilken firma som helst eller starta eget vilket är väldigt vanligt bland rörmokare.

POST REPLY