Utbilda dig till rörmokare

Rörmokare, eller VVS-montör som den mer korrekta termen för yrket är numera, är ett yrke som det kommer att finnas behov av så länge vi har rinnande vatten i våra hem. Det är därför en säker karriär att satsa på, så länge man är händig och känner att det är ett jobb man skulle kunna trivas med.

För att utbilda sig till VVS-montör bör man rikta in sig på just det yrket relativt tidigt. Detta eftersom vägen till att bli rörmokare börjar redan i gymnasiet, då man bör läsa VVS- och fastighetsprogrammet, som tidigare hette Energiprogrammet. Det är ett treårigt program med flera olika inriktningar, varav en är just VVS.

Det räcker dock inte med bara en gymnasieexamen för att bli en fullfjädrad VVS-montör. Efter gymnasiet måste man nämligen gå som lärling hos en yrkesverksam VVS-montör. Detta gör man i fyra perioder á 850 timmar vardera, vilket betyder att man sammanlagt går som lärling i ungefär två år. Därefter måste man avlägga ett gesällprov för att bevisa sina kunskaper som VVS-montör och få erhålla en yrkesexamen.human-156741_960_720

Om man skulle välja att gå en annan linje i gymnasiet betyder det dock inte att loppet är kört, och att man aldrig kan bli rörmokare. Det finns nämligen flera skolor och utbildningsföretag som erbjuder vuxenutbildningar till rörmokare. Precis som vid gymnasieskolan krävs endast grundskolekompetens för att vara behörig till dessa utbildningar. På de flesta vuxenutbildningarna finns någon form av minimiålder (20 år är en vanlig gräns), och i vissa fall erbjuds studenterna att hoppa över delar av utbildningen om de har tidigare kompetens som rörmokare. Detta görs efter en bedömning av skolan. Skillnaden mellan gymnasiet och dessa utbildningar är dock att man oftast får betala för vuxenutbildningar, särskilt de som anordnas av privata utbildningsföretag, vilket betyder att man måste ha en ganska ordnad ekonomi redan innan man bestämmer för att gå utbildningen. Om du behöver hjälp med att ordna din ekonomi inför studier kan du kontakta Zensum, som specialiserar sig på att förbättra privatpersoners ekonomi. Zensum kan till exempel omförhandla dina lån till bättre villkor, och de pengar som du annars skulle ha betalat i ränta kan du spara till din utbildning.

POST REPLY