Avtal eller svartjobb – Hur anlitar du?

Planerar du att byta ut blandaren i köket eller ska du kanske göra en så omfattande renovering att du ska dra nya rör i din bostad? Då kan det vara en god idé att anlita en rörmokare. När man anlitar en rörmokare som man inte testat tidigare är det viktigt att säkerställa att arbetet blir bra gjort, men också att det inte blir dyrare än vad det hade behövt bli. Arbetet får heller inte dra ut på tiden. Detta är extra viktigt i samband med större renoveringsprojekt. För att du ska kunna känna dig så trygg med rörmokaren som möjligt finns det en del saker som man kan tänka på. Här nedan hittar du en komplett lista med några av de viktigaste saker som du ska ha koll på. Om du har en hantverkare som du känner väl eller kanske till och med en släkting som du litar på kan du använda dig av denne. Kom bara ihåg att även här skriva avtal och se till så att allt går schysst till.

Offerter – Du vill naturligtvis få till ett så bra pris som möjligt, men om priset låter för bra för att vara sant, ska du troligtvis kontrollera en extra gång.

Anlita inte svart – Vi förstår att det kan kännas lockande med tanke på att svartjobb oftast är billigare, men i slutändan kan det bli en väldigt dyr affär. Att anlita svarthantverkare i Sverige är dessutom olagligt. Utöver detta kommer du inte kunna använda dig av ROT-avdraget, du får ingen hjälp av försäkringen om något skulle gå fel och du kan träffa på riktigt oseriösa aktörer.

Upprätta ett avtal – Det finns ingen som helst anledning till varför man inte ska ha skriftligt ett avtal med sin rörmokare. Om hantverkaren inte erbjuder ett avtal kan du skriva ett själv. Se till så att alla kostnader står med och att ni även skriver in hur lång tid arbetet planeras ta. Finns det några eventuella tilläggskostnader så inkludera dessa när du ändå är igång. Båda parter ska skriva under och få ett avtal var.

Betala inte hantverkaren i förskott – Det kan låta som en självklarhet, men tyvärr är det ett väldigt vanligt förekommande misstag. Du bör aldrig betala din rörmokare i förskott för ett arbete som ännu inte är slutfört. Orsaken till detta är att du helt enkelt ska kunna hålla inne med betalningen om något skulle gå fel, inte avslutas eller behöver åtgärdas.

POST REPLY