Jobba som rörmokare

Att jobba som rörmokare låter för många som ett smutsigt jobb. Men i själva verket finns det flera olika aspekter inom yrket. Det går exempelvis att jobba med att installera kök och duschar. Därför kommer denna artikel kolla närmre på olika inriktningar inom yrket.

Vad är en rörmokare?

En rörmokare kan göra flera olika saker och specialisera sig på specifika områden. Generellt sett går det dock att säga att rörmokare på något sätt jobbar med att installera och reparera olika typer av rör. När det kommer till nybyggen jobbar många rörmokare efter specifika ritningar och beskrivningar som är framtagna av tillverkaren av rören eller köket. I sin tur är det rörmokarens jobb att kapa och sätta rören på rätt sätt i det rum där dem ska vara. De senaste åren har det exempelvis blivit populärt att köpa takduschar, varpå många rörmokare har behövt lära sig hur rören ska sättas i taken. Som tur är har många rörmokare god förkunskap i olika typer av duschar och badrum, vilket gör att det enkelt går att installera takduschar i Sverige nu för tiden. Dessutom finns det flera fina takduschar att köpa på nätet.

Utbildning och lön

Traditionellt sett har rörmokare varit ett av dem mer välbetalda yrkena inom byggsektorn. Detta på grund av att det kräver en viss utbildning och erfarenhet att bli rörmokare. Utan att speciell utbildning går det nämligen inte att kunna installera olika rören på ett säkert sätt. Om man försöker sig på att installera rör själv är det viktigt att ha i åtanke att det kan bli svårt att få försäkringspengar om det blir någon läcka. En del reparationer kräver till och med att man använder sig av en licensierad expert enligt lagen. Annars kan det bli problem när bostaden ska säljas och man inte har papper på att allt har gjorts på rätt sätt. Just på grund av detta kan rörmokare ta ganska bra betalt för tjänsterna.

POST REPLY