Kända rörmokare

Att vara känd och att vara rörmokare är oftast inte två egenskaper som går ihop, men genom historien har flera rörmokare stigit i graderna och blivit personer som är mer eller mindre kända för allmänheten.

mariosmbwEn av dessa är Thomas Crapper. Crapper levde mellan början av 1830-talet och år 1910, och började sin karriär som rörmokare. Han blev känd sedan han startade företaget Thomas Crapper & Co i London, som bland annat tillverkade badkar, handfat och toalettstolar. Företaget var faktiskt först i världen med att skapa ett visningsrum med både handfat, toalett och badkar, och de var välkända för kvaliteten på deras produkter – bland annat den kungliga familjen i England använde sig av badrumsinredning från Thomas Crapper & Co. Företaget har idag blivit lite av en turistattraktion i London, då man kan se brunnslock med företagsnamnet på i Westminster Abbey. Namnet Crapper lever också vidare i form av skrönor som går ut på att det engelska ordet ”crap” kommer från Crapper, på grund av hans association med toaletter. Det finns egentligen ingen koppling mellan ordets ursprung och Thomas Crapper.

Inte alla rörmokare är dock kända av positiva anledningar – vissa är snarare ökända på grund av vad de har gjort. En sådan rörmokare var Shawn Nelson, som levde mellan 1959 och 1995. Nelson var en arbetslös rörmokare och dessutom en veteran från USA:s armé. Han blev känd (eller ökänd) när han stal en pansarvagn av modellen M60A3 Patton från ett statligt vapenförråd i San Diego i Kalifornien, och löpte amok med den på gatorna. Han förstörde bilar, brandposter och en husbil innan han till slut sköts till döds av polisen.

Två kända rörmokare med mera positiva associationer kommer från tv-spelens värld, nämligen Mario och hans bror Luigi. I tv-spelsserien Super Mario Bros. kämpar den rödklädde Mario och den grönklädde rörmokaren Luigi för att rädda prinsessan Peach från Bowser, vilket de bland annat gör genom att transportera sig genom stora rör, sannolikt en förmåga de har fått genom sitt yrke som rörmokare.

De flesta rörmokare uppnår dock inte den grad av kändisskap som de som nämnts ovan – de får nöja sig med att liksom andra yrken som arbetar i människors hem, som snickare och städfirmor som utför flyttstädning, ta emot sina kunders uppskattning.

POST REPLY